Mikä erottaa harrastajabloggaajan ammattilaisesta?

Bloggaaminen ja erityisesti kevyemmistä aiheista, kuten muodista kirjoittaminen mielletään usein vain harrastustoiminnaksi. Suuri osa suomalaisista muotibloggaajista kuitenkin tienaa bloggaamisella ja suosituimpien muotiblogien pitäjät ansaitsevat jo nyt koko toimeentulonsa bloggaamisella.

Juuri muotibloggaajat ovatkin suomalaisen blogosfäärin ammattimaistunein ryhmä.

Bloggaamisen ammattimaistumisesta puhutaan, mutta rajanveto ammattilaisen ja harrastuksekseen bloggaavan välillä on epäselvä: miten määritellään se, kuka on harrastusbloggaaja ja kuka bloggaa ammatikseen?

Kolme ehtoa ammattimaiseen bloggaamiseen

Ammattimainen bloggaaminen (c) Salla Kääriäinen

Kolme ehtoa ammattimaiseen bloggaamiseen. Blogin suosio toimii edellytyksenä kahdelle muulle ehdolle. (Kääriäinen 2014.)

Blogin suosio on ammattimaisen bloggaamisen ensimmäinen ja tärkein ehto, sillä ammattimaisesti bloggaava tarvitsee toimijakseen suuren lukijakunnan. Lukijoiden suosio tekee bloggaajasta kiinnostavan blogiportaalien ja yhteistyökumppaneiden silmissä ja mahdollistaa joko toisen tai molempien muiden ehtojen täyttymisen.

Toinen ammattimaisen bloggaamisen ehto on blogin kuuluminen johonkin blogiportaaliin tai sijaitseminen aikakauslehden sivuilla. Blogiportaalien perustaminen on vauhdittanut suomalaisen blogimaailman ammattimaistumista (ks. Blogibarometri 2013) tarjoamalla varman ja tasaisen toimeentulon bloggaajille. Kokoamalla blogeja yhteiselle sivulle ovat blogiportaalit onnistuneet kasvattamaan joidenkin blogien suosiota entisestään.

Suomalaisessa blogosfäärissä on kuitenkin paljon blogeja, jotka eivät kuulu blogiportaaleihin tai ovat myöhemmin irtautuneet niistä. Näissä blogeissa täyttyy kuitenkin blogin suosion lisäksi toinen ammattimaisuuden ehto: taloudellisen hyödyn tavoitteleminen. Bloggaajat, jotka tekevät tietoisia valintoja taloudellisen hyödyn saamiseksi blogista, ovat ammattilaisia. Blogin jatkuva kehittäminen ja kiinnostuksen ylläpitämien niin lukijoiden kuin yhteistyökumppaneiden kartuttamiseksi kertoo ammattimaisesta otteesta.

Miksi rajanvetoa harrastus- ja ammattilaisbloggaajien välille on tarpeen tehdä?

Sekä Kilpailu- ja kuluttajavirasto sekä Verohallinto puhuvat linjauksissaan harrastus- ja ammattilaisbloggaajista tekemättä tarkkaa eroa heidän välilleen. Määrittelykysymys on tärkeä ja merkittävä, sillä niin piilomainontaa kuin verotustakin koskevien linjausten sanoma on näille kahdelle ryhmälle täysin erilainen.

Ammattilaisbloggaajien määrittely on tärkeää myös toisesta syystä: bloggaamisen ammattimaistuminen on edellytyksenä sille, että muotibloggaajat tiedostavat toimintansa seurauksia sekä yksilöinä että yhteisenä ryhmänä. Harrastuksekseen bloggaavilta ei voida odottaa pohdintaa siitä, mitä seurauksia heidän toiminnallaan mahdollisesti on.

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *