Blogiportaali on bloggaajan manageri

Blogiportaali eli blogimediakonsepti kokoaa samalle sivustolle monta samantyylistä blogia. Blogiportaali toimii ikään kuin bloggaajan managerina, joka hoitaa vuoropuhelun yritysten kanssa ja myy mainokset blogeihin.

Suosituimmatkin muotibloggaajat ovat aloittaneet blogiuransa perustamalla bloginsa jollekin Internetin monista ilmaisista blogialustoista (esim. Blogger ja WordPress). Blogin suosion kasvettua luonnollinen jatkumo onkin blogin siirtyminen johonkin blogiportaaliin lisänäkyvyden ja ansaintamahdollisuuksien perässä.

Suomalainen blogosfääri on 2010-luvulla järjestäytynyt ja yhä useampi bloggaaja kirjoittaa blogiaan joko jonkin aikakauslehden sivuilla tai blogiportaalissa.  Blogibarometri 2013 -kyselyyn vastanneista 149:stä bloggaajista puolet kuuluu johonkin blogiportaaliin, muotibloggaajista jopa 71 prosenttia.

Tiettyyn blogiportaaliin tai aikakauslehden sivuille päätyminen ei ole bloggaajille kuitenkaan lopullista, vaan bloggaajat vaihtavat blogiportaalista ja aikakauslehdestä toiseen sekä jotkut jopa takaisin itsenäisiksi kirjoittajiksi. Syynä blogiportaalin vaihtoon on usein paremmat ansaintamahdollisuudet ja suurempi vapaus.

Suomalaiset blogiportaalit

Suomen on viime vuosina perustettu runsaasti uusia, sekä yleisemmin kaikenlaisia blogeja sivuilleen kerääviä blogiportaaleja että tarkemmin tiettyyn aiheeseen keskittyviä blogiportaaleja. Vuonna 2010 perustettu Indiedays on Suomen ensimmäinen blogiportaali. Aluksi vain muotiblogeihin keskittynyt Indiedays kokoaa nyttemmin sivuilleen myös sisustukseen ja treenaamiseen sekä ravintoon keskittyviä blogeja. Virallisten Indiedays-bloggaajien lisäksi portaalilla on laajempi Indeidays Inspiration -verkosto, joka kokoaa samalle sivulle usean sadan, itsenäisen bloggaajan kirjoituksia.

Indiedaysin lisäksi erityisesti muotiblogeja koonneita blogiportaaleja ovat Lily, MyCosmo ja RE:Fashion. Esimerkiksi Lilyssä blogataan nykyisin ahkerasti myös muista aiheista. Urheiluun ja muotiin keskittyy puolestaan FitFashion. Videobloggaajat kokoaa yhteen äskettäin avattu Vlogia, mammablogeja kerää puolestaan muun muassa Kideblogit. Ei myöskään pidä unohtaa bloggaajakollektiivi Suomen Blogimediaa.

Lukuisten blogiportaalien lisäksi miltei jokaisen sanoma- ja aikauslehden verkkosivuilla on blogeja: niin Ellellä, Costumella ja Meidän Perheellä kuin vaikkapa Helsingin Sanomillakin on omat bloggaajansa – vain muutamia mainitakseni. Blogiportaaleja ja muita blogeja kokoavia sivustoja on nykyisin niin paljon, että moni portaali, yhteisö ja lehti jäi varmasti mainitsematta tässä kirjoituksessa.

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *