Viiden tähden bloggaajat?

Alkuperäinen teksti on julkaistu Etiikka.fi-sivustolla 27.10.2014.

Toimittaja Sanna Ukkola kirjoittaa kolumnissaan viiden tähden toimittajista, jotka ”ottavat vastaan ilmaisia luksusmatkoja, solmivat salaisia sopimuksia mainostajien kanssa ja markkinoivat suurimpien mainostajien tuotteita sivuillaan”. 

Ukkolan kirjoitus herätti huomiota. Naistenlehtijournalismi ei todellakaan ole mainostajista riippumatonta.

Tutkimusta Suomen luetuimpien muotibloggaajien etiikasta tehdessäni mieleeni muistui Ukkolan kirjoitus. Myös muotiblogit pyörivät samoilla mekanismeilla: bloggaajat saavat ilmaisia tuotteita ja pääsevät kokeilemaan palveluita – ilmaisista matkoista puhumattakaan. Kuten toimittajat, myös muotibloggaajat eivät tutkimukseni perusteella kirjoita tuotteista ja palveluista negatiivisesti.

Journalismin ja bloggaamisen ero

Muotibloggaajien ja naistenlehtitoimittajien välillä on kuitenkin ero: toimittajat ovat journalisteja. Journalistinen professio on suomalaisessa yhteiskunnassa perinteisesti ollut totuutta ja objektiivisuutta puolustava ammatti, johon liittyy myös tehokas itsesääntely.

Mutta missä menee mainoksen ja riippumattoman lehtijutun raja? Mistä tiedämme, onko esitellyt tuotteet valittu lehteen journalistisin perustein?

Journalistin ohjeissa todetaan muun muassa, ettei journalistista päätösvaltaa saa luovuttaa toimituksen ulkopuolelle. Julkisen sanan neuvosto voi antaa ”viiden tähden toimittajille” ja kaupallisen sekä journalistisen sisällön rajaa hämärtävää toimintaa suvaitseville julkaisuille huomautuksen – ja näin se on myös tehnyt.

Kuka valvoo muotibloggaajia?

Ei kukaan.

Muotibloggaajat toimivat – niin hyvässä kuin pahassakin – kukin omalla tavallaan laissa asetettujen laajojen raamien puitteissa. He eivät muodosta järin yhtenäistä joukkoa, ja on hankala puhua ammattikunnasta.

Kuluttajaviranomaiset ovat yrittäneet säännellä muotibloggaamista ja erityisesti suitsia blogeissa mahdollisesti esiintyvää piilomainontaa. Mutta ohjeet ovat tulkinnanvaraisia, ja niissä pyritään tekemään hankala ja kestämätön rajanveto ammattilaisen ja harrastajabloggaajan välille.

Muotiblogit keräävät suuria, pääasiassa nuorista tytöistä koostuvia lukijakuntia. Ne muistuttavat yhä enemmän naistenlehtiä – paitsi, että niitä ei voida valvoa.

Tutkimukseni perusteella muotibloggaajat huolehtivat paljon oman minänsä julkisen ja yksityisen puolen välisen rajan säilyttämisestä sekä siitä, mitä äiti ja poikaystävä bloggaamisesta ajattelevat.

Mutta bloggaajan vastuunkannon pitäisi kohdistua myös yleisöön.

Bloggaaminen on vaikuttamista ja vaikuttajalla on vastuunsa. Sitä peräänkuulutan myös muotibloggaajilta.

04 comments on “Viiden tähden bloggaajat?

 • reetta v. , Direct link to comment

  Hyvä teksti! Itse sain pari kuukautta sitten blogini sähköpostiin yhteistyöehdotuksen, joka aluksi kuulosti lupaavalta, mutta osoittautuikin täysin ehdotukseksi toteuttaa piilomainontaa. Ja kun ilmoitin, etten ole kiinnostunut tällaisesta yhteistyöstä, kommentit oli luokkaa ”kukaan ei saa tietää”. Vaikka itse olinkin tarkkana, uskon, että moni saattaa houkuttelevaan yhteistyöhön sortua.

 • Salla , Direct link to comment

  Reetan kuvaamia ehdotuksia on tullut mullekin ja erään kerran vaivauduin vastaamaan kehoittamalla mainostajaa jatkossa noudattamaan Suomen lakia. Vastaukseksi sain, että yhteydenottaja aikoo toimia näin jatkossakin, sillä hänen työpaikkansa sitä edellyttää. Toivon todella, että näihin ei lähde kukaan mukaan. Ihan älytöntä.

  • Salla Kääriäinen , Direct link to comment

   Kiitos kommenteista Reetta ja Salla! Aika hurjaa, että tuollaisia ehdotuksia todella tulee… Luuletteko, että jotkut bloggaajat tietämättömyyttään tai muutoin sitten kuitenkin lähtevät mukaan tällaisiin ehdotuksiin?

  • reetta v. , Direct link to comment

   Uskon, että korvaus tekstistä houkuttaa sen verran montaa bloggaajaa, etteivät välttämättä tajua kyseenalaistaa, kun luotettavan oloinen yritys ehdottaa tällaista. Etenkin nuorien bloggaajien voi olla vaikea ymmärtää, että yrityksien etiikka ja tavoitteet voivat olla ristiriidassa Suomen lain kanssa. Ihan takuulla joku siis lähtee mukaan jopa tajuamattaan, ettei ole homma ole laillista.

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *