Viski-gaten jälkipyykki

Aluehallintoviraston ylitarkastajan päätös kieltää Olut- ja viskiexposta (nyttemmin vain Olutexpo) bloggaamisen viski-termiä käyttäen aiheutti päivitysten vyöryn sosiaalisissa medioissa viikonlopun aikana. Uuden viikon alussa viski-gate alkaa laantua ja väistyy kuitenkin pian agendalta – ja muiden some-kohujen tieltä.

Viski-kohun jälkipyykki tulisi kuitenkin käydä perusteellisesti läpi ennen asian painumista unholaan. Vaikka kansa nostikin asiasta melun suurimmaksi osaksi vain siksi, että esiin tuli jälleen uusi, älytön virkamiespäätös, ollaan viski-kohussa asian ytimessä.

Aluehallintoviraston päätös perustuu toki tiukkaan alkoholilainsäädäntöön, joka kieltää kaikenlaisen väkevien alkoholijuomien mainonnan. Kysymys kuitenkin kuuluu, olivatko Olut- ja viskiexpoon millään tavalla kytkeytymättömien bloggaajien tekstit mainontaa.

Glorian päätoimittaja Minna Juti (@minnajuti) nosti sunnuntaisessa Twiitissään kissan pöydälle toteamalla: ”Tästä ei olisi pitkä matka keskusteluun blogien mainontaetiikasta yleensä ja yritysten haluun hyödyntää blogeja.”

Ei olisi ei, ja tätä keskustelua yhteiskunnassa todella kaivattaisiin. Keskustelu blogeilla vaikuttamisen vapaudesta ja vastuista täytyy ulottaa bloggaajien lisäksi myös blogeja hyödyntäviin yrityksiin.

 

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *