Blogosfääri tutuksi: Muotiblogiportaalien eettiset ohjeet

Suomalaiset blogiportaalit ja blogeja sivuillaan pitävät aikakauslehdet eivät ole laajemmin julkaisseet eettistä linjaansa. Erityisesti lifestyle-bloggaajia kokoavista blogiportaaleista ja aikakauslehdistä vain Suomen vanhimmalla portaalilla, Indiedaysillä, on kaikkien nähtävillä oleva Eettinen ohjeistus.

Indiedaysin Eettistä ohjeistusta ovat sitoutuneet noudattamaan kaikki portaalissa bloggaavat. Ohjeistus keskittyy pääasiassa toistamaan lainsäädännössä asetettuja rajauksia piilomainonnasta, tekijänoikeuksista ja yksityisyyden suojasta. Toisaalta myös sananvapauden takaamaa oikeutta omiin mielipiteisiin korostetaan ohjeistuksessa.

Varsinaisia eettisiä itsesääntelyohjeita edustavat Indiedaysin ohjeistuksessa kohdat kokonaisvaltaisen ja totuudenmukaisen kuvan antamisesta lukijoille sekä mahdollisten virheiden korjaamisesta.

Naistenlehti Trendiin tiiviisti liittyvässä, A-lehtien omistamassa Lilyssä on puolestaan oma Lily-etiketti, joka koskettaa kaikkia Lilyyn kirjoittavia. Etiketissä keskitytään pääasiassa oikeisiin lainaus- ja viittauskäytäntöihin sekä yleisesti lain noudattamiseen. Lilyssä on myös erikseen ohjeet siihen, miten kertoa bloggaajayhteistyöstä.

Etiketti vastaakin siten ennemminkin palvelun käyttöehtoja kuin eettisiä ohjeita.

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *