Toisten vallasta, holhouksesta ja avusta riippumaton

Itsenäinen bloggaaja ei kuulu mihinkään blogiyhteisöön tai verkostoon. Hänellä on täysi päätösvalta yhteistyöstä ja blogissa näkyvistä mainoksista. Hän hoitaa itse omat blogiyhteistyönsä tai käyttää ulkoista toimijaa. Blogiyhteistyön opas, IAB Finland

Kuinka monta itsenäistä bloggaajaa Suomessa on? IAB Finlandin Blogiyhteistyön oppaan määritelmän mukaan itsenäisellä bloggaajalla on täysi päätösvalta yhteistyöstä ja blogissa näkyvistä mainoksista. Itsenäinen bloggaaja ei myöskään kuulu mihinkään blogiyhteisöön tai verkostoon.

Yhä useampi suosittu suomalainen lifestyle-bloggaaja on kiinnitetty johonkun blogiportaalin tai mediatalon palkkalistoille. Vaikka itsenäisen bloggaajan määritelmästä poistettaisiin blogiyhteisöön tai verkostoon kuulumattomuuden ehto, ovat itsenäiset bloggaajat vähissä.

Mediataloissa palkkalistoilla olevat bloggaajat eivät saa tehdä mitään mediamyynnin ohi. Kaikki kontaktit hoidetaan yhteyshenkilön kautta, joka viilaa sopimusten yksityiskohdat ja käytännönasioista. Bloggaajat saavat kuitenkin päättää, minkälaisten brändien kanssa he tekevät yhteistyötä. Lisäksi bloggaajat voivat olla mukana ideoimassa blogiyhteistyön sisältöä ja näkökulmia. Mitään ei voi kuitenkaan kaupallisten toimijoiden kanssa tehdä ilman mediataloa.

Osa blogiportaaleista on vielä toistaiseksi joustavampia. Ainakin Indiedaysillä bloggaajiin voi olla suoraa yhteydessä myös kaupallisissa merkeissä. Portaali hoitaa sen sijaan perinteisemmän mainosmyynnin sekä monen bloggaajan kanssa yhteistyössä  toteutettavat kampanjat. Sen sijaan vaikkapa ”itsenäisten bloggaajien kollektiivin”, Suomen Blogimedian bloggaajien kaikki kaupalliset kyselyt ohjataan yksinoikeudella viestintätoimiston kautta.

IAB:n itsenäisen bloggaajan määritelmässä sanotaan, että bloggaaja voi käyttää blogiyhteistyön koordinoinnissa myös ulkoista toimijaa. On kuitenkin vaikea kuvitella, että erinäisten toimijoiden mukaantulo varsinaisesti lisäsi bloggaajan itsenäisyyttä. Kuinka monella suositulla suomalaisella lifestyle-bloggaajalla on täysi päätösvalta blogiyhteistyösopimusten sisällöstä?

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *