Saavatko bloggaajat valehdella?

Hahaa, bloggaaja jäi kiinni valheesta! Kertoo blogissa laihtuneensa 14kg mutta minäpä tiedän ettei se ole totta ja on sen muutkin jo huomanneet – -.

Tämä on suora lainaus Vauva.fi-keskustelupalstalta. Anonyymi kommentoja yltyy suorastaan rehvakkaaseen iloitteluun havaittuaan erään bloggaajan valehdelleen: paino oli kuulemma pudonnut miltei 15 kiloa, mutta kommentoija tuntuu olevan kovin varma siitä, että tämä ei ole totta.

Tarina ei kerro, kumpi oli oikeassa, sillä keskustelupalstan ylläpito poisti keskusteluketjun pikaisesti. Kommentoijan riemu herättää tarpeen pohtia jälleen yhtä elämän peruskysymystä: onko valehteleminen oikein? Saako äiti valehdella lapselle, kun lapsi sinisin silmin kysyy, mistä vauvat tulevat? Saako poliitikko valehdella kansalle? Entä saako bloggaaja valehdella lukijoille?

Rehellisyys on bloggaajille tärkeä arvo

Suomen suosituimpia muotibloggaajia käsitelleen tutkimukseni perusteella rehellisyys ja läpinäkyvyys ovat bloggaajille tärkeitä arvoja. Bloggaajat liittävät erityisesti läpinäkyvyyden blogeissa lisääntyneeseen kaupallisuuteen: läpinäkyvyyden perustana on se, että yhteistyökumppaneiden ja heidän tarjoamiensa tuotteiden täytyy sopia blogiin.

Vaikka rehellisyyttä ja läpinäkyvyyttä pidetään jopa itsestäänselvyyksinä bloggaamisessa, asettaa asioista kertomatta jättäminen nämä arvot kyseenalaiseen valoon. Erityisesti muotibloggaajilla on tapana kirjoittaa positiiviseen sävyyn ja jättää kurjat asiat taka-alalle. Mutta onko kertomatta jättäminen valehtelua?

Arki-minä kompuroi, blogi-minä loistaa

Tutkimukseni perusteella bloggaajat arvostavat myös aitoutta. Toisaalta positiivisuus on muotiblogien ominaispiirre, joka haastaa niin rehellisyyden, läpinäkyvyyden kuin aitoudenkin. Onko kukaan kokoajan positiivinen? Kenellä menee elämässä aina hyvin? Bloggaajat pyrkivätkin tekemään selkeän rajanvedon blogi-minän ja arki-minän välille: arki-minä lihoo, laihtuu, eroaa ja yskii, kun taas blogi-minällä on aina hyvä hiuspäivä ja siistit, kauniit vaatteet päällä. Arki-minä kompuroi arjen haasteissa, blogi-minä on matkalla menestykseen ja huikeassa flow-tilassa 24/7.

Bloggaajien oikeus valehteluun (tai kertomatta jättämiseen) on yhtä validi kuin vaikkapa naistenlehden toimittajan: kiiltäväpintaisissa lehdissä rakennetaan illuusioita ja kauniita tarinoita, jotka eivät tosielämän reaaliteettien kanssa kohtaa. Kuten ei toimittajakaan saa valehdella lukijalleen päin naamaa, ei bloggaajakaan saa. Lisävärien käyttö on kielletty, mutta siloitellun, arkipäivän kiiltokuvan esittäminen kurjat asiat pois rajaten on jokaisen oma valinta: kuinka tiukasti kuvansa haluaa rajata?

02 comments on “Saavatko bloggaajat valehdella?

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *