Ovatko affiliate-linkit kaupallista yhteistyötä?

Affiliate-markkinointi on tulospohjainen markkinointimuoto, jossa vaikuttaja saa rahaa sen perusteella, kuinka moni on klikannut tämän kanavassa ollutta linkkiä. Moni suosittu lifestyle-vaikuttaja toteuttaa inspiraatiopostauksia vaatteista ja kosmetiikasta, jossa ohjataan eri tuotteiden sivuille yhteistyöverkkokauppaan. Vaikuttajalle maksetaan joko sen perusteella, kuinka moni kuluttaja klikkaa verkkokauppaan tai sen perusteella, kuinka monta euroa kyseisen blogin kautta verkkokauppaan päätyy.

blogietiikka kaupallinen yhteistyö affiliate linkki mainonta

Vaikka affiliate-markkinoinnissa vaikuttajan saama palkkio on tulospohjaista kertakorvauksen sijaan, on kyseessä kaupallinen yhteistyö. Pohjoismaisten kuluttajaviranomaisten yhteisessä linjauksessa piilomainonnan estämiseksi (2016) todetaan yksiselitteisesti seuraavaa:

Mainontaa on esimerkiksi se, jos bloggaaja saa prosentuaalisia alennuksia ostaessaan tuotteita yritykseltä ja tämän jälkeen mainitsee kyseiset tuotteet postauksissaan. Sama pätee myös, jos yritys esimerkiksi maksaa bloggaajalle siitä, että tämä jakaa linkin heidän verkkosivuilleen tai jos bloggaaja saa palkkion perustuen kyseisen linkin klikkauksiin tai linkin klikkauksen jälkeen tehtyihin ostoksiin.

Affiliate-linkkejä sisältävän blogipostauksen katsotaan siis olevan mainontaa, joka tulee merkitä asianmukaisesti heti sisällön alussa. Mainonan eettisen neuvoston (MEN) viimeaikaisten linjausten perusteella merkintä tulee siis olla nimenomaan sisällön alussa (ks. kuva alla). Affiliate-linkkien merkinnöistä on olemassa kaksi MENin antamaa huomautusta, mutta niistä ei käy ilmi, riittääkö maininta ”sisältää mainoslinkkejä”, vai pitäisikö samassa mainita myös yritys, jonka sivuille linkit ohjaavat.

blogietiikka kaupallinen yhteistyö affiliate linkki mainonta

Postauksen alussa olevan maininnan lisäksi moni vaikuttaja merkitsee mainoslinkit vielä erikseen tähdellä (*), joka erottaa mainokset muista postauksen linkeistä (ks. yllä ”tavallisia linkkejä” ja alla mainoslinkkejä samassa postauksessa).
blogietiikka kaupallinen yhteistyö affiliate linkki mainonta

Tarkista myös muut kaupallisen yhteistyön merkintätavat täältä!

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *