Verottaja päivitti sometulojen ohjeistustaan

Somevaikuttajien sääntely kiristyy jälleen. Verottajan päivitetty (03/2021) ohjeistus Tulot blogeista, vlogeista ja somekanavista käsittelee em. toiminnasta saatuja tuloja ja mahdollisia vähennyksiä sekä ottaa erityisesti kantaa muuna kuin rahana maksettuihin korvauksiin.

Tuttua jo useamman vuoden takaa on se, että somevaikuttajan saamat tavarat ja palvelut ovat verotettavaa tuloa, jos ne tulevat vastineeksi näkyvyydestä tai muusta vaikuttajan tekemästä työtä. Ne muodostavat siis osittain tai kokonaan vaikuttajan palkan.

Uutta on se, että myös pyytämättä ja yllätyksenä saadut tuotteet, jotka jäävät vaikuttajalle, mutta eivät näy ikinä missään, ovat verotettavaa tuloa.

Verottaja kuvaa ohjeistuksessaan esimerkin, jossa vaikuttaja saa tuotelahjan yritykseltä, joka toivoo tuotteelleen näkyvyyttä. Velvoitetta tuotteen palauttamiseen tai hyödyntämiseen ei ole. Vaikuttaja päättää pitää tuotteen yksityiskäytössään, mutta ei anna sille näkyvyyttä eikä hyödynnä sitä mitenkään sometileillään. Verottaja katsoo, että tässäkin tilanteessa tavara on verotettavaa tuloa.

On hyvin tyypillistä, että suosioltaan eri kokoiset vaikuttajat saavat runsaasti PR-lahjoja ja tuotenäytteitä, jotka eivät koskaan näy vaikuttajan kanavissa. Verottajan näkökulmasta ei kuitenkaan ole merkitystä, onko tuotelahjan lähettämisestä sovittu osapuolten kesken.

Vaikuttajat joutuvat siis jatkossa tilanteeseen, jossa heidän täytyy lähettää kuukausittain kymmeniä saamiaan tuotelahjoja takaisin lähettäneelle taholle välttyäkseen ylimääräiseltä verotukselta.

Yritys, toimi näin

Kuulostaa hankalalta – miten siis helpottaa vastuullista vaikuttajamarkkinointia jatkossakin?

Yritys: haluatko lähettää vaikuttajalle tuotelahjan?

  1. Ole yhteydessä vaikuttajaan ja varmista, että lähetyksesi sisältö on vaikuttajalle mieluinen
  2. Ilmoita vaikuttajalle lähettämäsi tuotelahja verottajalle tulorekisteriin, josta ilmoitusten perusteella tulot kohdistetaan vaikuttajille
  3. Jos olette sopimassa vaikuttajayhteistyöstä, huomioikaa saatujen tuotteiden verotus vaikuttajan palkkiossa (ilmainen tuote aiheuttaakin vaikuttajalle kuluja)

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *