Blogosfäärissä kunnioitetaan kollegaa

Tutkimukseni perusteella vallitseva periaate muotibloggaajien keskuudessa tuntuu olevan, että kukin toimii tavallaan. Vaikka Suomen suosituimpien muotibloggaajien ydinjoukko on yhtenäinen ja monet bloggaajat ovat kavereita keskenään myös muutenkin, eivät bloggaajat halua puuttua toistensa bloggaamiseen. Bloggaajat pitävät suomalaisen blogosfäärin vahvuutena sen moninaisuutta ja sitä, että kukin saa tehdä omaa juttuaan. Vaikka samankaltaisia blogeja tuntuu Suomenkin mittakaavassa olevan paljon, löytyy jokaiselle huolella ja intohimolla ylläpidetylle blogille seuraajansa.

Vaikka jokaisen halutaan keskittyvän oman juttunsa, vallitsee suomalaisbloggaajien keskuudessa keskinäisen kunnioituksen tahtotila, jota kilpailu lukijoista ja mainostajien rahoista ei sekään ole pystynyt rikkomaan. Tutkimukseen haastattelemistani bloggaajista jokainen peräänkuluutti bloggaajien kykyä myötätuntoon ja keskinäiseen avunantoon bloggaajakollegoiden keskuudessa. Ainakin suositummat bloggaajat pitävät yhtä, eikä bloggaajien ”reilukerhossa” mollata muita bloggaajia – ainakaan julkisesti. Bloggaajien haastattelupuheessa korostuikin, että vaikka erimielisyyksiä välillä on, hoidetaan ne siististi sivussa blogin lukijoilta.

Solidaarisuus ja toisten kunnioittaminen on blogosfäärissä erityisesti ammattimaiseen toimintatapaan liitetty ihanne. Keskinäisen kunnioituksen säilyttäminen ei ole yksinkertaista varsinkaan silloin, kun nuoret yrittäjät kilpailevat kaikki samoista lukijoista ja mainostajista suhteellisen pienillä suomalaismarkkinoilla. Onkin hienoa, että bloggaajien keskuudessa vallitsevaa solidaarisuutta vaalitaan ylpeydellä. Jos bloggaajat aikovat tulevaisuudessa järjestyä, on keskinäisen kunnioituksen ilmapiiri hyvä pohja ponnistaa kohti horisontissa häämöttävää ammattiyhteisöä. Riitaista ja toisistaan piittaamatonta porukkaa on vaikea saada saman pöydän ympärille.

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *